zandarmerija.jpg

 У Краљеву,  4. новембар 2015. године

 

ИЗВЕШТАЈ СА САСТАНКА

СИНДИКАЛНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЖАНДАРМЕРИЈЕ

ПРИЛИКОМ ПОСЕТЕ ОДРЕДУ ЖАНДАРМЕРИЈЕ

У КРАЉЕВУ

 

 

Дана 4. новембра 2015. године, представници Синдикалне организације Жандармерије, Дејан Милутиновић, Председник СОЖа, Дејан Фрковић, Заменик председника СОЖа и Виолета Николић, Секретар СОЖа, посетили су Одред Жандармерије у Краљеву.

 

Циљ посете је био промовисање и досадашње активности СОЖа, по питању радног права, ангажовања и рада на побољшању услова, заштите и самог статуса Јединице Жандармерије.

 

У складу са циљем посете било је и упознавање Одреда тј. чланства Синдикалне организације Жандармерије, као и заинтересованих припадника за приступање Синдикалној организацији Жандармерије са програмским задацима СОЖа, којих је било oко 60 припадника и трајало око 45 минута свеукупно.

 

Након излагања Председника Дејана Милутиновића и Заменика председника Дејана Фрковића, постављана су питања, између осталих, и решавање проблема око радних сати приликом ангажовања припадника на разне задатке тј. мањак радних сати који настају  због неадекватног рачунања радног времена том приликом, решавање кроз исплату или подношење тужбе против МУП-а, као и друга питања и недоумице.

 

Конкретан проблем изнео је колега Боровићанин Жарко око дисциплинске пријаве,тј против кога је поднета дисциплинска пријава због оштећења службеног возила, док за колегу, који је неколико дана пре њега преврнуо службено возило на службеном задатку, није покренут никакав поступак због тога. Полицијски службеник Боровичанин је питао Дејана Фрковића: „ да ли постоје услови за дискриминацију у третману у односу њега и полицијског службеника против кога није покренут никакав поступак?“ Такође, навео је и да је шеф Одсека за БИЗ 5.Одреда Саша Станишић против њега иницирао и покренуо дисциплински поступак.

 

На наведени проблем Дејан Фрковић је одговорио да, ако је то тачно и онако како он износи, постоје јасни елементи дискриминације, да се неће толерисати такво понашање старешина и да ће против истих као и према полицијским службеницима који врше повреду права бити предузете одговарајуће мере.

 

Констатација Дејана Фрковића изазвала је веома оштру реакцију Саше Станишића, који је користећи свој положај у Одреду, позвао полицијског службеника Боровићанина и још неколико колега на разговор, где је од истих захтевао да сачине службену белешку како би се против Дејана Фрковића покренуо дисциплински, кривични или, према његовим речима, било какав поступак.

 

Сматрамо да је Саша Станишић на груб и крајње неодговоран начин покушао, а и даље покушава, да омета рад Синдикалне организације Жандармерије јер је, и након тога, извлачећи речи из контекста Дејана Фрковића, обавештавао старешине из Команде и покушао да наруши углед који тренутно ужива.

 

Овом приликом апелујемо на све Команданте Одреда, Команданта Жандармерије, Директора Полиције и Министра унутрашњих послова да омогуће, у складу са законским прописима, несметан рад и функционисање Синдикалне организације Жандармерије.

 

Неколицина колега имало је питања везаних за удруживања синдикалних представника у Одреду и репрезентативности, те смо их још једном упутили у наш план и општу стратегију, односно укључивање у ГС УОПИП „Независност“, и позивање синдикалних предстваника других синдиката на укључивање и рад.

 

Желимо да искажемо велику захвалност на разумевању и подршци коју нам је указао Командант 5. Одреда Жандармерије, господин пуковник Дејан Луковић, који је препознао нашу искрену борбу и залагање за побољшање положаја Јединице Жандармерије.

 

Захваљујемо свим припадницима Одреда који су издвојили време да нас саслушају и упознају се са активностима и плановима Синдикалне организације Жандармерије. Састанак је прошао у изузетно добром реду и конструктивној комуникацији.

 СЕКРЕТАР СОЖ-а
Виолета Николић

Преузмите званични записник

 

The Betst bookmaker bet365 Review
How to register at bookamkersHere
Copyright Sindikalna Organizacija Zandarmerije © 2013.